Startside
Op

Svejstrup 1997. Ekskursion med deltagere fra en international geologisk konference i Karlslunde 1997. Grænsen mellem den lysere Danienkalk og den mørkere Lellinge Grønsand ses omtrent midt i billedet. Øverst ses den lysegrå Kerteminde Mergel.

Lokaliteten er en tidligere mergelgrav, der nu næsten er helt tilgroet. Der er til forskningsbrug frigravet et profil, der bliver vedligeholdt af og til. Lokaliteten er ikke egnet til besøg med indsamling af fossiler for øje, da profilet er meget begrænset i udstrækning, og antallet af fossiler er ringe. Alligevel er stedet et besøg værd på grund af den ovenfor nævnte grænse.

Når profilet er frilagt, er der ca. 6,5 m, hvoraf de ca. 75 cm i bunden er gullighvid, sandholdig slamkalk af Danien alder med gravegange og mere eller mindre lodrette flintknolde. Kalken overlejres af Selandienaflejringer. De nederste ca. 50 cm er udviklet som Lellige Grønsand (som på Sjælland) og består af glaukonitholdig mergel med et konglomerat af små kalkrullesten med en overfladebelægning af glaukonit og fosforit. Den resterende del af Selandienet er lysegrå Kerteminde Mergel.

Kerteminde Mergelen indeholder meget dårligt bevarede snegle og muslinger, almindeligst er muslingen Lima geinitzi og sneglen Metacerithium hauniense.

 

Litteratur:

Geologisk set. Det mellemste Jylland. 1994, p. 76-77.

Thomsen, E. & Heilmann-Clausen, C. 1985. The Danian-Selandian boundary at Svejstrup with remarks on the biostratigraphy of the boundary in western Denmark. Bulletin of the Geological Society of Denmark 33, p. 341-362.

Ødum, H. 1926. Studier over Daniet i Jylland og paa Fyn. D.G.U. 2 (45): p. 46.